Monday, October 31, 2011

kuey teow kungfu haru haru & lambak

& other things that made this post so lenghty. 
& tahniah kepada diri sendiri sebab rajin update blog minggu ni..hoyeah!


rupanya senang je nak buat kuey teow kungfu ni. 
bukan nak cakap terel macam masterchef kan tapi memang betul, rata-rata resipi pun simple je.
sesuai lah untuk standard taste bud macam saya yang suka rasa simple-simple je. 
kita pun kan orang nye pun simple giteww. yeke? hikhik.. 
k, whatever lah ten..


sebenarnya, dah banyak kali buat tapi tang kuey teow + telur tu selalu tak menjadi. 
kali ni buat setelah menemui satu teknik, baru lah ada rupa sikit, bagi kitew lew kan taktau lew orang lain tew cemanew.. hikhikk..


apa lagi, kalau anda berminat, ayuh sama-sama saksikan atau bacakan resipi tenten kali ni.. 


kuey teow kungfu haru haru (translated: day by day - big bang)..
kita ikut & modify satu resipi kat myresipi.com
untuk kuey teow & telur:
1. Pecahkan sebiji telur ke dalam gelas. 
(ok, sebenarnya ada resipi tu cakap dua biji tapi sebab saya tak nak join family papa yokies or humpty dumpty tu, sebiji sudeyy.)
2. Tambah salt & pepper to your taste. 
(tapi kita rasa lebihkan garam pun takpe, sebab kalau macam nak goreng telur dadar tu je macam tak cukup rasa.)
3. Masukkan kuey teow sampai setengah gelas. Kacau - kacau bagi bercampur sikit. 
(jangan risau kalau kuey teow & telur tak sebati dalam gelas, sebab kalau korang pandai, korang tau memang takkan sebati nye, hikhik)
4. Goreng dalam minyak yang agak banyak tapi tidaklah sampai tahap deep fry. Tekan - tekan sikit bagi kuey teow bercantum dengan telur tu. Agak - agak belah bawah tu dah garing, maka dengan itu, paling lah sebelah lagi satu.


untuk kuah:
(yang ni ikut suka hati hang lah, nak letak apa kan, ayam, udang, ketam, etc. tapi kita pakai sayur je sebab kita vegetarian hari tu, blueks, hikhik)
1. Tumis 2-3 cloves garlic, lada hitam, bawang besar.
2. Masukkan air, radish, carrot, cendawan. salt, pepper, etc. 
Brokoli letak last sekali, sebab mak kita kata, nanti luweh .
(maksudnya nanti buruk lah rupanya, dalam bahasa temerloh kot).
3. Dan elemen yang paling penting ialah bancuhan tepung jagung. Kalau suka lagi likat, letak lah lagi banyak.
4. Untuk penambah perasa, letak sos tiram. tapi, oleh kerana my housemate aka my sister just did a sudden major re-organisation to our kitchen, therefore i cannot locate the oyster sauce.
(panjang tak explain?)
Jadi, kita letak sos Worcestershire (copy paste spelling from internet). 
sos Worcestershire ni saya ibaratkan macam ramen seasoning macam dalam family outing tu, (hikhik nak gak selit korea kat sini). sebabnya, sos ni selalu menyelamatkan rasa masakan, tapi mungkin sebab tu jugak lah semua yang kita masak selalunya rasa sama je. hikhik lagik..
jaja's souvenir from korea. sudu panjang yang sangat ku mahukan,
perasan hyori macam dalam FO pulak..hikhik

survival cara orang bujang belia..
kita amatur yang suka bereksperimen, Alhamdulillah, so far eksperimen tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan, harap dapat improve dari semasa ke semasa..hikhik
kan kita cakap kita vegetarian

vegetarian lagi

salad & ikan dory.

lebihan nasik+bahan mentah dalam peti yang sikit lagi nak expired

nasik putih, terung, corak pinggan, alas meja, tudung saji, tetiba
rasa macam dalam suasana kampung yang rumah kayu dapur simen

tengok FO buat sup telur, konon-konon nak cuba jugak,
tapi rasa macam maggi ayam punya kuah, hikhikk..

konon-konon stail omputeh makan croissant atau kerosin.hikhikk

indomee kot.

haritu bajet nak kreatif dan inovatif..
beli wafel 'anyhow, anywhere, anytime'..
betul cakap dia, boleh makan bila ready, toast if desired, cicah air kopi radix, makan dalam kelas time break, makan dalam keta masa tengah drive sebab tak sempat makan dalam kelas tadi sebab lecturer sibuk ngajar. hikhikk
 beli aiskrim wall's sedap berlemak muak ni..
 makan sama-sama..


haritu pergi kedai..
apam rm3 10biji, setiap hari selasa mesti pergi beli kat pasar malam bk5, boleh makan sampai hari jumaat..
 tako tao JJ
 edamame, tapi budak nina jepun tu cakap meda mama, cute giler!
 kalaulah aku jumpa soy bean paste, akan ku buat sendiri miso soup yang sedap nak mamfos nih, pastu beli mangkuk macam ni jugak. over tak?
 salmon belly, tak ingat nama jepang dia. bapak sedak! addicted sungguh lah, guane nih?

haritu masa buat kek..
new discovery, oh, ni bukan sampel ujian ke atas mana-mana mikroorganisma, tapi ni campuran susu+minyak jagung
 another new discovery, lepas campur susu+minyak jagung+air+telur, susah betul nak pecahkan kuning telur ni. memang gitu ke hah?

terima kasih kerana scroll ke bawah & membaca post lambak kali ni. 
till then, tata, annyeong!

2 comments:

  1. wow.. entry nie buat saya lapar.. nak makan ikan dory.. bila awk nak bagi Chef Fareha try nie.. hahaha.. budget judges dalam master Chef lew niee.. (^^')

    ReplyDelete
  2. saya pun tengah lapar gak ni..jom mkn kt luar..hehe

    ReplyDelete