Thursday, August 11, 2011

gordon ramsay will be screaming his eyes out after seeing my disaster poached eggs

gordon ramsay is the chef host of hell's kitchen (dapur neraka) and masterchef. and family friend of the beckhams. haha macam penting je yang ke-dua tu.
google lah kalau nak tgk muka dia yang kalau buat muka biasa pun agak takut, apatah lagi bila dia menjerit tak puas hati. takut nak nangis! sebab tu lah i nak masuk junior masterchef sebab chef judges dia baik-baik je. gila kau nak marah budak kecik comel? 
i love jamie oliver the naked chef! Sexy, Soft spoken, masak pun nampak Sedap je. walaupun pelat 'S', tapi tu yang cute tu. 
google images


bukanlah masakan gempak pun. and simple saja cara buat poached eggs ni:
1. masak air dalam setengah periuk sampai mendidih-didih
2. masuk 1-2 sudu cuka (vinegar), itu yang akan wrap putih telur keliling kuning telur 
3. kacau air laju2 ikut arah or lawan arah jam bagi momentum sikit
4. pecah telur dalam cawan or mangkuk kecil
5. tuang kat tengah2 pusaran air yang dikacau laju tu, ada sesetengah cara, dia rendamkan mangkuk berisi telur tu kejap beberapa saat sebelum tuang semua.
6. pastu angkatlah, jangan biar lama sangat, kang jadi telur rebus, kecewa pulak. 
7. kalau abang gordon buat, lepas tu dia angkat & letak dalam ice water. saya tak buat sebab tak suka abang ramsay, haha, kesian dia.
8. jangan letak garam lagi dalam periuk cause salt will disperse the eggs. boleh letak salt n pepper atas telur lepas dah angkat. 
9. for clearer instruction, just search on youtube 'how to poached eggs'. tips: (on any other videos too, ni especially kalau internet lembap nak loading youtube or malas bukak) please read the user comments first, cause it helps.
yahoo images


semangat bangun sahur awal ni nak buat, dengan mata terkenying lagi pergi masak air. tapi biasalah first time mesti lah tak memberansangkan. try dengan 3 biji telur. first telur siap selawat lagi, second lupa nak kacau air, third, telur bersepai sebab tertuang lebihan air yang ada garam dalam periuk.
this is the result:
ini tiga biji yang berbeda tau
macam sepan pun ada
letak salad lebihan berbuka tadi untuk cubaan
tampak tempting, tapi tetak tak, kihkih

Alhamdulillah, berpeluang merasai Ramadhan sekali lagi. tapi kali agak berbeza sebab tahun ni belum pernah lagi pergi membeli-belah makanan kat bazaar. satu achievement lah jugak. takde rasa lagi nak pergi pun, abah ajak pergi, boleh cepat je jawab, tak nak lah, kenapa? yelah kot, last2 year duduk hostel memang kena beli kot makanan kat luar. balik rumah nak masakan emak. tapi balik kuantan nanti wajib pergi bazaar.


kali ni macam seronok pulak nak memasak, excited pikir esok nak buat apa, siap cari resipi kat internet. baru beli oven, lagi lah excited bakar semua benda. i made tomyum, ikan stim, roasted potato & fish, shepherds pie, ayam bakar (which me & my sister claimed macam ayamas percik,hoho), not to forget supposedly soft-baked-turned-hardbreaker-baked cookies. dan sebagainya. 

beli saje sos worchesteshahire(taktau eja), semua aku taruk konon nak bagi sedap. and to me, kalau letak je itu daun thymes, semua jadi sodap, muh favoritoh!
bukan nak boasting culinary skills, saya budak yang dah tua baru nak belajar masak, kalau salah tolong ketukkan. maafkan kalau sedikit bangga. anak cucu tumpang lalu. 

dan tak tahulah kenapa lately bila terpikir nak beli makan kat luar, macam terasa ada loya-loya sikit tekak. bunyi macam mengada je kan, but i'm a food lover! harap2 tidak berpanjangan dan juga tidak mengandung sebab tak kahwin lagi.


nanti nak buat carrot cake with cream cheese frosting. doakan kejayaan saya. =P

No comments:

Post a Comment